Return to site

Puc col·locar un panell solar a casa meva?

· SOLAR

Pincellada per l'actual situació legal de l'energia solar

Peatge al sol, primeres, subvencions, retallades, judicis, bateries, autoconsumo, balanç net, multes… No passa una setmana sense que llegim notícies sobre l'energia solar fotovoltaica. És d'aquestes coses que no deixa indiferent a ningú. Per a uns és la panacea que ho resoldrà tot, per a uns altres és la causa de tots els nostres mals. Però … com està la llei?. Si em poso un panell solar, em van a subvencionar o em van a multar?

TIPUS D'INSTAL·LACIONS

Distingirem tres modalitats de generació d'energia fotovoltaica:

Productor net: els horts solars que han anat apareixent pels nostres camps, gestionats per empreses o cooperatives i que venen la seva producció a la xarxa.
Autoconsumo en xarxa: particular que posa uns panells en la seva teulada per generar la seva pròpia energia, consumint la de la xarxa quan ho necessita i abocant a aquesta els seus excedents.
Autoconsumo aïllat: particular que instal·la unes plaques per generar la seva pròpia energia, sense tenir connexió a la xarxa elèctrica i acumulant els seus excedents en bateries.

PRODUCTOR NET

 

Fa uns anys, el nostre govern va decidir impulsar la fotovoltaica establint unes cosines per kWh generat. Es tracta de cosines, no de subvencions a fons perdut, ja que augmentar la producció d'energia renovable redueix l'ús de carbó i gas, baixant el preu que acabem pagant. Aquestes cosines eren generoses i van animar a moltes empreses, pimes en la seva majoria, a instal·lar els seus horts solars. La generació d'electricitat deixava d'estar en mans de quatre empreses.

Des de 2011, successius governs han anat retallat significativament aquestes cosines (de manera retroactiva), la qual cosa ha provocat la fallida de molts petits inversors i unes quantes demandes al nostre govern en tribunals d'arbitratge internacionals per canviar les lleis del joc a mitja partida.

I a tot això, quan un hort solar entra en concurs de creditors per no poder pagar els seus deutes, en la subhasta ho acaba comprant a preu de riure Iberdrola o Endesa. Que curiosament van ser les que més van pressionar al govern perquè retallés les cosines.

AUTOCONSUMO EN XARXA

Des de 2011, successius governs han anat retallat significativament aquestes cosines (de manera retroactiva), la qual cosa ha provocat la fallida de molts petits inversors i unes quantes demandes al nostre govern en tribunals d'arbitratge internacionals per canviar les lleis del joc a mitja partida.
El preu dels panells solars ha caigut en picat i actualment ja són assequibles per a la seva instal·lació en una teulada particular. A partir de 400 euros, menys que una nevera, es pot comprar un kit (panell+inversor) que ens permetria estalviar uns 50 euros a l'any. Amortitzat en 8 anys, sense necessitat de subvencions, i amb una vida benvolguda de 25 anys. El problema és que l'energia solar no es genera a l'hora que més la necessita un particular, i el magatzematge en bateries encareix molt la instal·lació i complica el manteniment.

Els països civilitzats han resolt això fa anys amb una llei de balanç net: si quan li toca el sol a la meva placa estic en el treball, injecto l'energia excedent a la xarxa i la meva companyia me la descompta de la qual gastaré a la nit, pagant un petit peatge per usar la xarxa pública com a magatzematge. La companyia ven la meva energia al veí jubilat, o al bar de sota casa, estalviant-se una fortuna en pèrdues ja que aquests kWh només viatjaran unes desenes de metres.

Però això li suposa a les nostres elèctriques una pèrdua d'ingressos considerable, ja que usarem menys les seves centrals de carbó, gas i nuclears. I per això els nostres governants, preocupats pels negocis dels seus futurs patrons, acaben d'aprovar una llei de autoconsumo solar amb la qual portaven dos anys amenaçant-nos, en la qual introdueix uns quants pals en les rodes:

Pagar per l'energia generada i consumida instantàniament en la teva llar (peatge al sol)
Pagar un fix mensual segons la potència de les teves plaques (peatge de respatller)
Una altra mossegada addicional si instal·les bateries.
Prohibició de compartir una instal·lació solar.
Obligatorietat de regalar a l'elèctrica els excedents
Burocràcia i costos de legalització absurds
En un proper article, quan puguem llegir la llei amb calma, detallarem més aquests conceptes i quantificarem l'impacte. Però si alguna cosa és clar és que el termini d'amortització de la nostra placa es va a semblar més a 8 generacions que a 8 anys. I davant unes perspectives tan negres, han arruïnat al sector de fabricació de panells (punter en el seu moment), i infinitat de pimes dedicades a la instal·lació i manteniment.

AUTOCONSUMO AÏLLAT

L'ús de bateries ens permet tallar els cables i oblidar-nos de les elèctriques per sempre. Però té uns quants inconvenients respecte al autoconsumo en xarxa:

Les bateries no han baixat de preu tant com els panells.
La seva vida útil és molt més curta.
Ocupen un volum considerable en l'habitatge.
S'han de dimensionar per uns quants dies ennuvolats seguits.
El procés de càrrega/descarrega/magatzematge té pèrdues.
Per aquest motiu, el termini d'amortització d'una instal·lació aïllada és molt major i només és rendible si no es disposa de xarxa elèctrica propera. I per tant no suposa amenaça a l'oligopoli elèctric. I per tant és legal… de moment. Perquè quan Tesla va anunciar recentment l'abaratiment de les seves bateries, li va faltar temps al govern per escampar el rumor d'un impost especial o directament la seva prohibició.

 

CONCLUSIÓ

Amb la llei aprovada, instal·lar plaques solars a nivell particular disposant de xarxa elèctrica suposa una inversió difícilment rendible.

Amb una llei similar a la d'altres països, en què es remuneri de manera justa l'energia excedent abocada a la xarxa, tindrem una oportunitat única per produir la nostra pròpia electricitat, reduir la nostra factura de la llum, dependre menys d'energies d'origen fòssil i crear llocs de treball en el sector. Sense necessitat de subvencions.

 

Si t'ha semblat interessant no oblidis compartir-ho amb els teus contactes a les xarxes socials, potser a algun d'ells també li interessi. Gràcies.

Contacte: +34 606 026 318 - info@clicktecnic.es - http://clicktecnic.es

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly