Return to site

 

Com llegir la factura de la llum

Contracte d'accés, CUPS, potencia contractada, ICP… Sabem que sona a arameo, però no és més que la teva factura de la llum. Així que anem a fer fàcil el que alguns posen tan difícil, explicant-te pas a pas “com llegir” la teva factura de la llum. Tens una a mà? fem una ullada!
Començarem amb les dades bàsiques que, per llei, conté tota factura d'electricitat, independentment de la comercializadora que contractis:

1. Dades del titular
Nom, DNI, compte bancari i adreça de subministrament.

2. Dades del subministrament

  • CUPS (Codi Universal del Punt de Subministrament): Es tracta d'un codi únic que identifica el punt de subministrament. Comença amb les sigles ES, a les quals segueixen 20 caràcters que barregen nombres i lletres. Perquè ens entenguem, ve a ser el “DNI” del teu comptador.
  • Potencia contractada (en KW): és el tram de potència que tens contractat i que delimita la potència màxima que suporta la instal·lació. Comparant amb l'ADSL, és alguna cosa així com el “ample de banda” de la teva instal·lació. És molt important que s'ajusti a les necessitats de cada família o negoci, per no tenir contractada més de la necessària, la qual cosa fa que paguem de més per alguna cosa que no utilitzem. La potència contractada dependrà del nombre d'electrodomèstics que tinguis però sobretot, de l'ús simultani que facis d'ells. Si creus que la potència per la qual estàs pagant és massa alta revisa el nostre post sobre com baixar la potència contractada i no paguis més del necessari.
  • Contracte d'accés: És el nombre de contracte que la distribuïdora associa amb la teva casa o negoci i amb les teves condicions contractades (les teves dades, la teva tarifa,…).

3. Dades de facturació
Nombre de factura, data d'emissió i de venciment i període facturat.

4. Tarifa d'accés i Tarifa “producte”
La tarifa d'accés és la que ve donada per la teva potència contractada. Per exemple, entre 0 i 10 kW, la tarifa d'accés és la 2.0A, la que tenen la majoria de llars. Dins d'aquesta classificació, cada companyia pot oferir-te una o diverses tarifes o productes amb preus i característiques determinades.

I seguim amb els quatre conceptes pels quals pagaràs. Són aquests:

  • Cost de Potència (o Terme de potència)

És un import fix que el teu comercializadora recapta en nom de la distribuïdora, ja que aquesta cobra per utilitzar les seves xarxes elèctriques i permetre que la llum arribi a la teva llar. El preu per kW contractat és el preu de potència (un dels dos preus que componen totes les tarifes) i ho defineix el Govern. Multiplicant-ho pel tram de potència que tinguis contractada, et donarà el cost de potència a pagar.

  • Cost d'energia (o Terme d'energia)

És la part variable de la teva factura. Per calcular aquest cost es multipliquen els kWh del període facturat (segons la lectura del comptador) pel preu d'energia de la teva tarifa (euros per kWh). Si prenem com a exemple el preu d'energia de la tarifa OtraLuzEsPosible de HolaLuz, 0,123000 €/kWh, i comptant amb un consum mensual de 200 quilowatts hora, el cost d'energia d'aquesta factura seria de 24,60 €.

Depenent de la teva tarifa pots tenir un o dos períodes amb un o dos preus d'energia diferents i d'altra banda, poden ser preus fixos o ben variables en funció del preu de l'electricitat al mercat majorista, si tens contractat PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor).

  • Impost elèctric

Es tracta d'un impost que es recapta per donar ajudes a la mineria del carbó. S'aplica sobre la suma del terme de potència més el terme d'energia i se sumeixi a la base imposable per al càlcul de l'IVA.

  • Lloguer de comptador

Habitualment, el comptador és propietat de la distribuïdora elèctrica. Així doncs paguem un lloguer per aquest equip (que de nou recapta la comercializadora en nom de la distribuïdora), l'import de la qual ve determinat en el BOE i, generalment, s'actualitza cada any.

I res més!

Que sàpigues que si et toca pagar per algun altre concepte (i no has demanat cap canvi de tarifa o potència) és a causa de costos extres que l'única cosa que fan és encarir la factura de la llum o lligar-te a permanències (serveis de manteniment, descomptes parany amb lletra petita, etc). Pots consultar els nostres post amb informació sobre quant costa donar d'alta la llum, i quant es triga a tallar la llum si no es paguen les factures.

Ja ho veus, no és tan difícil, no? Com sempre, és tot qüestió d'actitud: si es vol fer fàcil, es pot. Si necessites un butlletí elèctric o certificat d'instal·lació elèctrica visita la meva paguina web aquí. o enviem mail demanant informació. aquí.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly