Return to site

Apps de Construcció | Magic Plan

· app,digital,arquitectura

Us vull mostrar una APP DE CONSTRUCCIÓ que us pot estalviar molt temps en la presa de dades d'un habitatge quant al dibuix i mesurament de la mateixa, es tracta de la app de construcció Magic Pla.

"Tan fàcil com fer una foto"

Tal com diu el lema de la imatge, “tan fàcil com fer una foto“, MagicPlan et permet dibuixar i prendre mesures d'habitacions de manera molt ràpida i còmoda, simplement enfocant la càmera del teu dispositiu mòbil (telèfon o tablet) cap a les cantonades de l'estada i llest, ja tens creat el plànol.
Sembla sorprenent no? però la realitat supera "la ficció". A més, si l'habitació està buidada, és àmplia i tens visibles totes les cantonades, el resultat es encara millor; el marge d'error és molt petit.
Com sempre es diu, val més una imatge que mil paraules, encara que en els temps que corren, millor un vídeo.

Com veus en el vídeo, és realment senzill, però si et sembla anem a veure una miqueta més a fons les possibilitats de Magic Pla.

Començant amb MagicPlan

El primer que hauríem de fer és donar d'alta un perfil. Si no ho fem podrem utilitzar l'aplicació, però el que no podrem fer serà exportar els resultats (planos fets) per poder utilitzar les dades obtingudes ni manipular-los a l'ordinador.
El procés d'alta és molt senzill, un email i una contrasenya, es rep un correu, s'accepta i llest, solament trigaràs un minut a tenir completat aquest pas.
Quant hagis donat d'alta un perfil o no, la pantalla que et trobaràs serà la següent, en la qual tindràs diferents opcions per començar a treballar amb aquesta app de construcció.

Com veus, el menú d'inici no pot ser més senzill. Un apartat per gestionar el compte, una altra on trobar els plànols que ja has treballat, un per crear un nou plànol i un botó per als ajustos. Abans de començar a crear un plànol, ens anem a quedar amb aquest últim botó, el d'ajustos, doncs si ho configurem per endavant ja sortiran els plànols amb les característiques que ens interessi.
En punxar en “ajustos”, entrarem en un menú que ens oferirà configurar “disposició” (ara ho veurem), el sistema mètric que utilitzarem per a les mesures i cotes (mètric o americà), el tipus de mapa que volem veure en la geolocalización de la ubicción (mapa, satèl·lit o híbrid) i ens permet també activar l'elecció de tipus de porta quan estiguem creant el plànol. Però on més opcions trobarem serà en “disposició”, així que punxat en aquest botó entrem en el següent menú.

En ell podrem escollir entre diverses opcions:

  • Disposició dels plànols. Ens permetrà escollir si volem tenir tots els plànols que fem en un mateix pis, cada pis en una pàgina diferent o bé cada pis en una pàgina però a més cada estada per separat.
  • Grandària de pàgina. Normalment escollirem A4.
  • Nom de les estades. Si volem que apareguin totes, algunes o cap.
  • Escala. Ho activarem si volem que aparegui l'escala gràfica en el dibuix.
  • Dimensions en el plànol de pis. Si volem que apareguin les cotes principals, les superfícies o solament les dimensions que hem corregit manualment.
  • Dimensions en el plànol de l'estada. Podrem escollir que apareguin totes, les principals o cap.
  • Llegenda. Activarem si volem que aparegui la superfície total i la quantitat de sales (flama així a les estades).
  • Protecció. Podrem modificar el testo d'advertiment i la filigrana que surt de fons en exportar (ho veurem més endavant)
  • Informacions personals. Podrem posar dades nostres (fins i tot foto i logo) perquè apareguin en els dibuixos que creiem)

Com veus els ajustos no són excessivament complicats, però poden millorar bastant la visualització del resultat que obtinguem.
Ja una vegada ajustada l'aplicació, suposo que tindràs ganes de treure-li partit a aquesta app de construcció, així que anem a crear el teu primer plànol. Per a això, com pots imaginar, hauràs de prémer en el botó de “nou plànol”, que t'oferirà l'opció de crear una estada o un despatx. Si et dic la veritat, jo no he trobat diferències entre començar un plànol amb una opció o amb l'altra, així que si trobes la diferència m'ho dius.
Després d'escollir qualsevol de les dues opcions, entraràs en la pantalla de dades de l'estada que vas a crear.

Com veus et permet introduir dades de l'estada quant a identificació i ubicació, però també et permet indicar l'espessor de les parets, de manera que es redueixi l'error en les mesures preses a causa d'aquest paràmetre.
Més a baix ens permet també escriure notes sobre l'estada i també ens ofereix un botó en el qual trobarem informació sobre la mateixa (superfície, tipus d'habitació, planta, portes, etc…) que s'emplenarà automàticament quan estiguem fent el plànol.
A l'esquerra de la imatge veus un botó amb l'opció “geolocalizar” amb el qual podrem situar l'estada en un mapa (molt còmode per a plànols de situació i emplaçament), apareixent segons la configuració que hàgim escollit en els ajustos (Mapa, satèl·lit o híbrid). Però no solament ens apareixerà un mapa, sinó que s'emplenaran automàticament les dades d'ubicació.

Després d'emplenar les dades de l'estada, el següent pas ja serà per fi començar a dibuixar el plànol de la mateixa, així que punxarem en el signe “+” que trobes a dalt i escollirem entre les opcions que ens ofereix.

Opcions per dibuixar un plànol nou

La de “dibuixar” és interesant, doncs ens permet fer-ho al nostre aire, però la veritable aportació d'aquesta app de construcció és la funció de dibuixar plànols amb l'opció de “captura”, doncs amb ella dibuixarem l'estada en la qual ens trobem simplement apuntant amb la càmera del nostre dispositiu cap a cadascuna de les cantonades, girant des de la mateixa posició fins que les punxem totes i tanquem el dibuix.

Col·locarem l'indicador en cadascuna de les cantonades de l'estada

La línia verical verda que veus al centre ens ajudarà a posicionar la cantonada (parets amb el sòl) en la imatge. Quan la tinguis en el seu lloc, punxes en el botó taronja de la dreta que posa “cantonada” i gires el dispositiu a la recerca de la següent cantonada. En ocasions no serà possible veure la cantonada, doncs hi haurà objectes en l'estada que ho impedeixin, però no et preocupis, guia't amb la línia vertical per situar-la aproximadament i ja després ho podràs corregir i ajustar.
Si abans de trobar-te amb la següent cantonada et trobes amb una porta, en comptes de punxar amb el botó de la dreta ho faràs amb el de l'esquerra blava, al principi de la porta i al final (segons vas avançant per la porta fins al següent marc), així es col·locaran les portes de l'estada.
Ubicació de portes en l'estada.

 

Si en ajustos has optat per poder escollir el tipus de porta, serà ara quan puguis fer-ho. La mesura de la porta et sortirà automàticament.
Segueixes girant en la mateixa adreça sense moure't de la teva posició fins que completis totes les cantonades i portes. Quan estiguis arribant a la cantonada per la qual has començat, l'aplicació et mostrarà el “con d'inici” i en punxar en ell es donarà per finalitzada la presa de dades d ela habitació, així que se't mostrarà el resultat provisional.
Resultat provisional.

Com veus en la imatge, el plànol surt molt rar, lluny de la realitat. Per a l'exemple he exagerat el resultat perquè es noti molt mal, però t'asseguro que en estades buidades i amb espai, el resultat s'aproxima moltíssim a la realitat, fins i tot quant a les cotes.
Per poder corregir la geometria de l'estada es poden seleccionar tant escaires com a parets i arrossegar directament. Simplement punxant sobre els cercles que veus en les cantonades o bé sobre una línia de paret ho podràs fer sense la major dificultat per poder corregir. En la imatge d'a dalt està seleccionada la cantonada d'a baix a l'esquerra i l'he desplaçat fins a aconseguir el següent resultat.
Geometria corregida

Encara així, és molt possible que en modificar la posició de la cantonada a ull, no s'ajusti a la realitat, així que ha arribat el moment de treure el distanciómetro per comprovar les cotes que ens ofereix l'aplicació i ajustar així al mil·límetre el plànol de l'estada. Qualsevol cota que veus en el dibuix es pot modificar, així que no hi ha més que prendre la mesura real i modificar la cota del dibuix. Així fins a tenir la presa de dades perfecta.
Es poden modificar les cotes

Hi ha alguns dispositius làser (crec que tots són de Leica) que són compatibles amb l'aplicació, així que si tens un d'ells solament serà necessari seleccionar la cota que vols modificar i prendre la mesura amb el làser. Automàticament es modificarà en el dibuix.
En la imatge d'a dalt pots veure també unes icones en la banda inferior. Amb aquestes icones podràs afegir objectes a l'estada (mobles, electrodomèstics, finestres, senyalització contraincendios i accessibilitat, escales…), a més de poder col·locar anotacions o afegir imatges associades a l'estada.
Tot el que t'he explicat està molt bé, però normalment no es prenen dades d'una sola estada, així que amb aquesta aplicació tens la possibilitat de prendre dades de diverses estades i després unir-les, de manera que acabis amb el plànol de tot l'habitatge o planta que et sembla? Per a això, una vegada punxes a “acabar” (a dalt a l'esquerra), et mostra el perímetre de l'estada i et permet girar-ho o desplaçar-ho fins que toqui amb una altra estada per unir-les.
Moure i girar estades per unir amb altres

En les icones de la banda inferior a la dreta tens les opcions per unir estades, esborrar l'estada o bé iniciar el dibuix d'una nova estada.
Quan ja has completat el dibuix de totes les estades, és hora de portar-te el treball al teu ordinador per poder treballar sobre els dibuixos que has obtingut, així que tens l'opció d'exportar.
Aquí és on hi ha una gran diferència entre tenir l'aplicació gratis o tenir una subscripció, doncs la gratuïta solament et permet exportar l'arxiu a PDF o JPG, però la versió de pagament et permet exportar tambien en format .DXF.
Altres opcions d'exportació que t'ofereix és fer-ho a una altra aplicació complementària que és FloorPlaner (web), compartir amb dissenyadors (no l'he provat) o compartir en xarxes socials (facebook i twitter), encara que la veritat és que aquesta última utilitat no li veig molt sentit.
Opcions d'Exportar

Una vegada escollim l'opció que volem (suposo que el normal serà manar per email l'arxiu) és quan t'indica que si ets de la versió gratis solament pots manar PDF i JPG, però que si ets de pagament pots manar molts altres arxius, així que si de debò li trobes utilitat a l'aplicació (sens dubte la té) el més pràctic serà pagar per poder exportar en DXF, doncs el temps que t'estalvies a passar la imatge a vectorial segur que és més del que et costa la subscripció.
Opcions gratis i de pagament

Quant Costa
Descarregar-te l'aplicació és gratis i, com hem vist, pots treballar amb ella i manar dibuixos en format de imágen, però si vols treballar amb programes vectorials exportant en format DXF hauràs de passar per caixa.
Jo sóc de l'opinió que les eines d'ús professional són cares o barates en funció de la utilitat que li donis i el temps que t'estalviïn, que al cap i a la fi no deixa de ser diners, així que no vaig a opinar sobre el preu, però sí que t'adjunto la taula de preus que ofereixen al seu web. Pots escollir pagar per cada plànol que exportis o bé contractar una subscripció mensual o anual.
Preus MagicPlan

Conclusions

Sens dubte crec que MagicPlan és una de les Apps de Construcció que se li pot treure més partit, doncs la facilitat de prendre dades simplement amb la càmera del mòbil o de la tablet ens pot estalviar molt temps.
A més, juntament amb una altra de les apps de construcció que he comentat en el blog com PlanGrid, pot formar un equip molt interessant, doncs amb MagicPlan prens les dades geomètriques de les estades i després d'exportar a PDF pots utilitzar PlanGird per realitzar una presa de dades més detallada, amb anotacions, imatges situades o fins i tot compartir amb altres membres del teu equip de treball o de l'obra.
Per acabar, et poso un vídeo que he trobat en youtube en el qual es fa un recorregut per pràcticament tota l'aplicació, així que espero que amb ell terminer de convèncer-te de provar-la.

Aplicació pràctica

Si ets un tècnic pots utilitzar Magic Plan per fer els planos per taxacions, per la venta d'immobles... pels comercials és una bona opció per ajudar a la venta d'un immoble.

Procés: Faig visita a l'immoble i prenc mides, de vegades ho faix directe al móbil a la mateixa visita o a vegades faig el planell a mà i després ho passo al mobil.

Exemple plano:

Què t'ha semblat aquesta app de construcció?    Creus que et pot ajudar en el teu dia a dia? 

Ofereixo el servei de fer els planos a través de MAGIC PLAN: enviem mail i concretem l'oferta - AQUI

Autor del post:
Albert Vergés Sarola ·

Arquitecte Tècnic - Expert en Taxacions - Pèrit judicial
Contacte: +34 606026318 - info@clicktecnic.es - http://www.clicktecnic.es

Explica'ns les teves impressions en els comentaris del post, m'ajudaràs a millorar-lo!

Comparteix a les xarxes socials:

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly